Valmistusohjeita

 

Uunikukko


Sekoita mausteseoksen ainekset keskenään pienessä kipossa.

Hiero mausteseosta kukonpoikien pintaan kauttaaltaan.

Kuori ja paloittele juurekset reilun kokoisiksi paloiksi.
Pyörittele rypsiöljyssä ja mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella timjamilla.

Laita juurekset uunivuokaan ja asettele kukonpojat juuresten päälle rintapuoli ylöspäin.
Pistele terävällä veitsellä nahkaan rintafileiden kohtaan muutama pieni reikä, jotta saat rapean paistopinnan.

Paahda uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia, vähennä sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka kypsennystä vielä 45 minuuttia.
Anna kukonpojan levätä paiston jälkeen foliolla peitettynä n. 15 minuuttia ennen tarjoilua.

 

 

 

Maalaiskukonpoikaleipä

 

Kuivaa rintafileet paperipyyhkeellä.

Paista pannulla öljyssä rintafileet ensin nahkapuolelta rapean ruskeiksi, käännä ja paista miedolla lämmöllä vielä muutama minuutti.
Peitä kannella tai foliolla ja anna hautua kypsäksi.

Voitele leivät voilla ja laita uunipellille yhdessä pekonin kanssa. Paahda uunissa 200 asteessa 4-5 minuuttia.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
Kokoa leivät lämpimille lautasille; Paahdettu leipä, salaattia, ohuita kurkkulastuja, puolitettuja kirsikkatomaatteja, paahdettua pekonia,   kermaviilikastiketta ja lämmintä, viipaloitua kukonpojan rintaa.

 

 

 

Kukonpoika-tattipasta


Mausta kukonpojan koivet suolalla ja pippurilla. Laita pataan ja paahda uunissa 200 asteessa 15 minuuttia. Lisää pataan vettä niin, etteivät juuri peity. Hauduta kannen alla ylikypsäksi 175 asteessa n. 1,5 tuntia.

Poista koivista nahka ja luut lämpiminä ja revi liha hieman pienemmiksi paloiksi.

Kaada 2 dl haudutuslientä siivilän läpi kattilaan. Kiehauta kerman kanssa ja lisää pasta. Hauduta kypsäksi muutama minuutti välillä sekoittaen.

Paista tatit voissa pannulla. Kun tatit ovat kauniin ruskehtavia, lisää joukkoon revityt koipilihat, pähkinät, punasipuli ja ruusukaali. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Tarjoa pastan lisukkeena esim. raastettua mustaleimaista emmentalia.

 

 

 

Täytettyä ja paahdettua kukonpoikaa, perunaröstiä ja maalaissalaattia

 

Ohjeet neljälle

2     Viskilän tilan kukonpoikaa
2    sitruunaa
2    rosmariinin oksaa
2 rkl    oliiviöljyä
2 tl    suolaa
½ tl    mustapippuria rouhittuna

Pese sitruunat ja leikkaa lohkoiksi.
Sekoita täytteen ainekset keskenään kulhossa ja laita täyte kukonpoikien sisään.
Hiero vielä mausteöljyä lintujen pintaan kauttaaltaan.
Sido linnut elintarvikelangalla.
Paahda 225 asteisessa uunissa 15 minuuttia, vähennä lämpö 175 asteeseen ja kypsennä vielä 30 minuuttia.
Ota linnut pois uunista, peitä foliolla ja anna levätä vielä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Perunarösti

700 g    jauhoista perunaa, kuorittuna ja raastettuna
50 g      emmental –juustoa raastettuna
1 tl         suolaa
valkopippuria rouhittuna
2 rkl      voita

Sekoita kulhossa perunaraasteen joukkoon juusto ja mausteet.
Paista perunaraasteesta paistinpannulla voissa molemmin puolin rapean ruskea kakku.

Maalaissalaatti

1           kurkku
1 rasia  kirsikkatomaatteja
2           ruukkusalaattia (esim. jääsalaatti ja tammenlehti)
4           siivua pekonia paahdettuna rapeaksi
100 g   Kolatun salaattijuustoa

Kastike

1 prk    kermaviiliä
1 rkl     sinappi-kurkkusalaattia
suolaa
mustapippuria rouhittuna

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

 

 

 

Kukonpoikaa viinissä

 

2         kokonaista kukonpoikaa
1 rkl    rypsiöljyä
1 rkl    vehnäjauhoja
1         porkkana
1         sipuli
1         iso valkosipulin kynsi
1         palsternakka
½        juuriselleri
1         rasia pieniä herkkusieniä
1         rosmariinin oksa
1         timjamin oksa
1 plo  kuivaa valkoviiniä
suolaa
valkopippuria


Leikkaa kukonpojat luineen saksilla 4 osaan ja ruskista padassa öljyssä kauttaaltaan kauniin ruskehtaviksi.
Kuori ja pilko juurekset ja sipulit. Lisää pataan herkkusienien kanssa.
Sirottele mukaan vehnäjauho ja pyörittele hieman.
Kaada joukkoon valkoviini ja kiehauta. Kuori pinnalle kertynyt vaahto esim. reikäkauhalla ja lisää yrtit.
Siirrä 175 asteiseen uuniin ja anna hautua n. tunti ilman kantta.

 

 

 

 

Rakuunakermassa haudutettua kukonpoikaa

 

1pkt             Kukonpojan rintafileitä (5kpl)

3rkl              Voita

2dl               Valkoviiniä

1                  Valkosipulin kynsi

6dl               Kermaa

1/2              Purjoa

1rku             Rakuunaa

1                  Laakerinlehti

1rkl              Tomaattimurskaa

Suolaa

valkopippuria

mustapippuria

 

 

 

 

Kuivaa kukonpojan rintafileet paperipyyhkeellä

 

Ripottele suolaa rintafileiden päälle. Ruskista fileet kuumalla pannulla nahkapuoli ensiksi. Siten, että ovat kauniin kullanruskeita jolloin käännät ne.

 

Voitele uunivuoka ja laita kauniin ruskeat rintafileet sinne nahkapuoli ylöspäin. Mausta vielä valkopippurilla.

 

Pilko valkosipuli ja purjo pieneksi. Paista ne voissa muutaman rakuunan varren kanssa. Kun sipuli on hieman pehmentynyt lisää joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa.

 

Kun viini on kiehahtanut lisätään tomaattimurska, kerma, suola, mustapippuri ja kaadetaan tämä kastike rintafileiden päälle niin, että ne eivät peity.

 

Annetaan hautua 175 asteisessa uunissa 20-25min.

 

Kun kukonpojat ovat kypsiä ne nostetaan tarjoiluastiaan tai lautaselle. Siivilöi kastike ja viimeistele se pilkotulla rakuunalla ja tarkista vielä maku.